Soldaat van Oranje, Rogier van Otterloo

 

Soldaat van Oranje:

Het is 1940 en Nederland wordt binnengevallen door de Duitse troepen. Een groep vrienden dat studeert in Leiden komt voor de keus te staan wat zij gaan doen met hun leven. Sommige van hen besluiten zich bij het verzet aan te sluiten. Eén van hen is Erik Lanshof (Rutger Hauer). Hij verricht in Nederland wat diensten voor het verzet, maar besluit al snel te vluchten naar Engeland. Hij doet dit samen met zijn oude studiemaat Guus LeJeune (Jeroen Krabbé). Daar aangekomen worden ze door de verdreven koningin Wilhelmina ingelijfd om te komen werken als spionnen en zo een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de Duitsers. Wanneer een opdracht compleet uit de hand loopt, moeten Erik en zijn vrienden strijden voor hun leven om het eind van de oorlog te kunnen halen.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Erik Hazelhoff Roelofs. Rutger Hauer speelt Erik Lanshof, het personage dat is gebaseerd op Erik Hazelhoff Roelofs eigen leven. De film is geregisseerd door Paul Verhoeven en hij maakte hiermee misschien wel zijn meest ingetogen film.

De film heeft in de rest van de wereld veel lovende kritieken gekregen en werd zelfs genomineerd voor een Golden Globe.

Rogier van Otterloo was een bekend componist, arrangeur en orkestleider van het Metropole Orkest. Programma’s als Music All-In, Music Gallery, Nine O’Clock Jazz, waren ruim voorzien van zijn muzikale handtekening.

Waarschijnlijk leeft Rogier van Otterloo bij volgende generaties het meest voort als de succesvolste Nederlandse componist van filmmuziek aller tijden. Zijn muziek bij films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Keetje Tippel, Grijpstra en De Gier, Help De Dokter Verzuipt, Julina 70, blijft meer in herinnering dan de films zelf.

In een telefoongesprek medio maart 2003 reageerde de heer Hazelhoff Roelfzema vanuit Hawaii: “Ik heb tijdens de première van de film ‘Soldaat Van Oranje’ een korte ontmoeting gehad met Rogier van Otterloo. Ik heb toen mijn respect uitgesproken over de prachtige muziek. Ik heb zo graag nog eens een paar lange avonden met hem willen praten. Het spijt mij nog elke dag dat het daarvan niet meer gekomen is”.  

De rol van Rogier van Otterloo is altijd controversieel geweest in de Nederlandse muziekwereld. Zijn behoefte genres te mengen werd hem door puristen niet altijd in dank afgenomen, maar in feite was hij daarmee zijn tijd ver vooruit.

Rogier van Otterloo is op 46-jarige leeftijd overleden aan kanker.