“Ross Roy”, Jacob de Haan.

 

Na de repetitie ging ik eens rond bij een aantal muzikanten met de vraag: ‘Wat voor beelden heb jij bij het stuk Ross Roy?’ Nou iedereen wist wel te vertellen dat ze het een mooi stuk vonden, maar beelden erbij …..??

Een aantal haalden er vooral Wild West taferelen bij van vroeger, zoals Bonanza en Rawhide. Wie herinnert ze zich niet!

 

Het verhaal achter de compositie van Jacob de Haan is wel ietsjes anders.

"Ross Roy" is de naam van de laat 19e eeuwse monumentale villa, waar in 1945 het "St. Peters Lutheran College" is gesticht. De villa is altijd het symbool voor de school gebleven. Jacob de Haan beschouwt "Ross Roy" als een metafoor voor de jaren die je doorbrengt op school, waarin je persoonlijkheid voor een groot deel wordt gevormd.

Het beginthema, door hem het Ross Roy-thema genoemd, heeft aanvankelijk een monumentaal karakter. Het "Tempo di Marcia" geeft de structuur en discipline van de school weer, het "doorlopen" van de klassen tot aan het eindexamen.

Dan komt de "Ross Roy-melodie" terug in een schertsende, humoristische versie. Op school moet namelijk ook tijd zijn voor een glimlach, met andere woorden: "the bright side of life". Daarna horen we hetzelfde thema in de majeurvariant in een langzaam tempo. Trots en zelfvertrouwen wil Jacob de Haan hiermee aangeven.

Het volgende expressieve tussendeel drukt liefde, vriendschap en begrip uit.

Terug naar het marsthema, maar iets anders. De oriëntale klanken, die de overgang vormen naar het slotthema, zijn symbolisch voor de verschillende culturen op school.

Het karakteristieke slotthema doet denken aan het einde van een klassieke ouverture. “De schooljaren kunnen worden beschouwd als de "ouverture" voor de rest van het leven en zullen in de herinnering blijven als een monument,”aldus de Haan.
Dit gegeven zou een steun in de rug kunnen zijn voor de jonge musici onder ons, die niet weten wat Rawhide en Bonanza zijn.  Helaas hebben de recente gebeurtenissen in de V.S. de indruk gewekt dat school soms gecombineerd wordt met Wild West-taferelen. Dat Jacob de Haan dit niet voor ogen had bij zijn compositie mag duidelijk zijn. De school waar hij voor componeerde ligt overigens in Brisbane, Australië.

 

De thema’s uit de beschrijving:

Het Ross Roy-thema

1.                   Het monument Ross Roy (M. 3)

2.                  "The bright sight of life" (M. 54)

3.                  Trots en zelfvertrouwen, in majeur (M. 67)

Tempo di Marcia :

1.                   Structuur en discipline (M. 15)

2.                  ... tot aan het eindexamen (M. 30)

3.                  Diversiteit der culturen (M. 171)

4.                  Slotthema van "de ouverture des levens" (M. 182)

Het expressieve tussendeel :

1.                   Liefde, vriendschap en begrip I (M. 93)

2.                  Liefde, vriendschap en begrip II (M. 119)

 

Marjan de Vries-Rubingh.